Według zwyczaju palmy wielkanocne powinno się przechowywać przez cały rok. Do kolejnej Niedzieli Palmowej. Idąc tropem ludowej tradycji, nie sposób nie wspomnieć o ich domniemanej magicznej mocy. Nadzwyczajne właściwości wielkanocnych palm to między innymi ochrona przed chorobami i klęskami naturalnymi takimi jak powódź, czy pożar.
Tradycja święcenia Palm Wielkanocnych w Polsce sięga XI wieku. Każdy region ma swoją własną historię i obyczaje związane z obrzędem i przeżywaniem Niedzieli Palmowej. W zależności od miejsca palmy różnią się techniką wykonania, wykorzystanymi materiałami, wielkością i przede wszystkim wyglądem. Najbardziej znane są palmy kurpiowskie, które przygotowuje się z pnia ściętego świerka lub jodły. Oplata się je na całej długości widłakiem lub wrzosem i borówką. Zdobienia wykonuje się z krepiny, bibuły i kolorowych wstążek. Na uwagę zasługują również palmy podhalańskie. Wykonuje się je z bazi, wiklinowych lub leszczynowych gałązek oraz zielonego bukszpanu. Nie można zapomnieć o palemkach z regionów Wilna. Są one barwne i uwijane na suchych patykach naturalnego albo farbowanego suchotnika, krwawnika, tymotki chmielu, bądź dziurawca. Palmy wileńskie plecie się z ok. 50 gatunków suchych, leśnych, polnych i domowych roślin.
Samodzielne zrobienie palmy to nic trudnego, a sprawia wiele radości, pobudza kreatywność, a na finalnym etapie, na pewno satysfakcjonuje. Warto znaleźć chwilę czasu, zebrać odpowiednie materiały i zakasać rękawy.
W wykonaniu palmy wielkanocnej ogranicza jedynie wyobraźnia. Dlatego wystarczy puścić wodze fantazji i znaleźć: suszone rośliny, gałązki bukszpanu, kłosy zboża, bazie, wstążki, kolorowe piórka, wiklinę i długie patyki z zaostrzonymi końcami, cienkie druciki, zszywacz, sznurek, nożyczki i klej.
To podstawowe, ale nie jedyne elementy składające się na palmę wielkanocną. Oprócz tego można dołączyć gałązki forsycji i inne świeże rośliny.
Bazą są długie patyki, dookoła których układamy trawy i inne gałązki. Kolejnym krokiem jest związanie wiązanki w kilku miejscach (wyznaczą warstwy palmy) sznurkiem lub mocną nitką. Następnie oplatamy palmę bukszpanem i innymi dodatkami. W trakcie dobrze jest wszystko mocować i ściskać za pomocą drucika. Należy zadbać o czubek palmy. Do tego celu możemy wykorzystać pęczki traw, świeże i bibułowe kwiaty. Gotową palmę wykańczamy kolorowymi piórkami i wstążkami.