Troska o naszą planetę jest niezwykle ważna. Alternatywą dla “jednorazówek” podczas kupowania owoców czy pieczywa mogą być woreczki wielokrotnego użytku. Dzięki nim nasze produkty będą nie tylko dłużej świeże ale i kolejny raz możemy ograniczyć zużycie reklamówek foliowych. Wybierając się na zakupy poza torbą, możemy także zabrać ze sobą kilka takich woreczków i dzięki temu unikniemy zapakowania ich w foliowe opakowania. Możesz oczywiście wykorzystać je w innych celach. W poprzednim artykule mogliście przeczytać jak wykonać swoją eko torbę, dzisiaj dowiecie się jak przygotować ekologiczne woreczki do przechowywania żywności.
Zwyczaj z dawnych lat
Przechowywanie żywności w materiałowych woreczkach to jest wymysłem naszych czasów. Kiedyś po wypieczeniu bochenka chleba zawijało się go w materiałową ściereczkę, dzięki temu dłużej zachowywał świeżość i swój wyborny smak. To samo dotyczyło przechowywania owoców czy warzyw, które zabezpieczano właśnie przy pomocy płóciennych ścierek. Powodów dla których warto uszyć posiadać materiałowe woreczki na żywność jest wiele.
Czego potrzebujemy do uszycia woreczków?
- tkanina- lniania lub bawełniana, możemy również wykorzystać do tego celu nieużywane już przez nas bawełniany T-shirt,
- igła,
- nici,
- nożyce krawieckie,
- sznurek lub wstążka,
- ewentualne dodatki do dekoracji;
Jak wykonać woreczek?
Na początek zaczynamy od wyprasowania naszej tkaniny. Następnie wytnij dwa identyczne prostokąty. Wymiary są dowolne i zależą tylko od tego jakie jakie produkty zamierzasz przechowywać w woreczkach. Wywiń tkaninę na lewą stronę i zszyj ją z trzech stron. Pamiętaj aby po bokach nie zszywać materiału do końca. Pozostaw wolne ok. 2 cm od góry, będzie to miejsce na nasz sznurek. Wolne brzegi złóż na pół i przyszyj, pamiętając aby wcześniej przeciągnąć przez nie sznurek.
Jak sami widzicie, wykonanie woreczków do przechowywania żywności jest bardzo proste i nawet osoba która dopiero zaczyna swoją przygodę z szyciem.