Ścierki są niezwykle proste do uszycia. Najważniejszym jest tutaj jednak dobór materiału. Musi on być wystarczająco chłonny i lekko szorstki, aby ścierki z niego zrobione prawidłowo służyły w kuchni. Ścierka nie może się także rozsypać po pierwszym użyciu – materiał musi być nieco trwalszy.
Najczęściej wybierane do tego są odmiany bawełny i lnu, np. lniane płótno (zwykle w naturalnych kolorach), pika bawełniana czy niezwykle chłonna mikrofibra. Jeżeli chcemy, aby nasze ścierki były jak najbardziej kreatywne i dopasowane do wnętrza, warto pomyśleć nad wprowadzeniem do kuchni jednego motywu na wszystkich szytych przedmiotach (także na zasłonach i rękawicach kuchennych).
Szycie ścierki składa się w zasadzie jedynie z przygotowania materiału i podwinięcia jego krawędzi tak, aby zapobiec jego pruciu. Jeżeli mamy dostęp do overlocka – najlepiej użyć go w pierwszej kolejności. Ścierki można także obszywać ozdobnymi tasiemkami lub haftować – w takiej wersji mogą być one także doskonałym prezentem na święta dla prawdziwej pani domu. 🙂