Do wykonania rękawicy kuchennej potrzebujesz:
- papier do obrysowania szablonu
- coś do pisania
- nożyczki
- maszyna do szycia
- nici
- materiał wypełniający (np. ocieplacz poliestrowy lub bawełniany)
- 2 różne tkaniny (na zewnętrzną i wewnętrzną część rękawicy)
Naszą pracę rozpoczynamy od przygotowania szablonu. Kładziemy swoją rękę na kartce papieru złączając palce ze sobą (bez kciuka) i z centymetrowym zapasem obrysowujemy kształt. Powstały szablon powinien być podobny do rękawicy bokserskiej. Ważne, by nie był on zbyt mały – nie chcemy bowiem żeby produkt końcowy nie zmieścił nam się na dłoniach.
Wycięty kształt posłuży nam teraz do otrzymania wszystkich części rękawicy. Kolejnym etapem będzie więc wykrojenie 4 takich samych kawałków – 2 szablony na zewnętrzną część, 2 na wewnętrzną i 2 mniejszych (bez zapasu na szew) kawałków materiału wypełniającego.
Gdy masz już wszystkie części przygotowane – musisz zadecydować, które części tkaniny będą zewnętrznymi, a które znajdować się będą w środku. Składamy część zewnętrzną i wewnętrzną lewymi stronami do zewnątrz i obszywamy pozostawiając miejsce na włożenie wyściółki. Następnie wywijamy rękawicę na prawą stronę i umieszczamy wewnątrz materiał wypełniający, a także zszywamy podstawę.
Czynność powtarzamy, by powstały dwie rękawiczki. Gotowe dwie części rękawiczki możemy zszyć po zewnętrznej stronie i produkt mamy gotowy lub wewnętrznej i pozostaje nam jedynie wywinięcie jej. Pamiętajmy, by podstawa pozostała niezszyta, by można było włożyć rękę.