Niegdyś, zwłaszcza na wsiach, nie wyobrażano sobie wielkanocnego stołu i koszyczka, który nie byłby przyozdobiony ręcznie wyszywaną serwetą. W tym wpisie opowiemy krótko o rodzajach koronek.
Szydełkowe i igłowe
Jedne z najpopularniejszych i najlepiej dostępnych. Mogą je spokojnie przygotować osoby, które są już na zaawansowanym poziomie, ale i początkujący – to świetna praktyka dla uzyskania sprawności w tym rodzaju dziewiarstwa.
Klockowe
Dość ciekawy i tradycyjny sposób wyrabiania koronkowych wzorów. Nici mocowane są do specjalnych drewnianych klocków – tak naciągnięte paski przeplata się ze sobą, a powstające wzory przypina się szpilkami na specjalnym, obrotowym tłoczku.
Siatkowa
Wytwarza się je przy użyciu sztabki i specjalnej igły. Następnie ceruje się je według ustalonego wcześniej wzoru.
Frywolitki
Wyrabia się je za pomocą czółenka, ale można do nich użyć także igły lub specjalnego szydełka do frywolitek (cro-tat). Frywolitki są bardzo symetryczne i foremne.
Teneryfowe
Powstają przy użyciu igły i nici naciąganej na specjalną foremkę. Dzięki temu nici są odpowiednio naciągnięte i jest możliwe szybkie i gęste ich przeplatanie.